S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

Sat Șerbănești, com. Rociu , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Șerbănești, com. Rociu

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Pe o parcelă dedicată eroilor din cele două războaie mondiale

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Parcela dedicată eroilor din primul și al doilea război mondial se află pe un teren înierbat de formă pătrată, îngrădit cu un gard de fier forjat, ridicat pe un postament de piatră mozaicată. Monumentul dedicat primul Război mondial este ridicat pe două plăci de beton în retragere. La care se adaugă alte două corpuri prismatice dreptunghiulare, în retragere, puțin evazate în partea superioară. Soclul propriu zis este format dintr-un corp pătrat din piatră peste care care se ridică un corp de piramidă regulată delimitat, la partea de jos, de o profilatură dublu evazată decorată la partea de mijloc cu frunze de laur și o parte de sferă ce iese în evidență (pe toate laturile monumentului).

La partea superioară, trunchiul de piramidă are încă o parte dublu evazată, frumos decorată cu frunze de acant. Deasupra este o jumătate de sferă pe care sunt în relief însemne militare (revolver, grenada, cuțit etc). În vârf, pe o bilă de piatră este un vultur cu aripile desfăcute.

Pe fața principală a monumentului, pe trunchiul de piramidă, în partea superioară, într-un medalion, în relief, este un soldat cu arma la ochi (în poziție de tragere). Deasupra este scris „Pe aici nu se trece”. În partea de jos a trunchiului de piramidă de sunt enumerați cei căzuți în Războiul Întregirii, ca de altfel pe toate feșele laterale, pe fața posterioară este un singur nume.

Pe corpul pătrat, pe fața principală a monumentului sunt înscrise cuvintele: ” Mărăști, Ridicatu-sa acest Monument în amintirea eroilor din această comună căzuți în războiul 1916-1918, Prin subscripție publică a locuitorilor, Mărășești”. Pe fețele laterale și fața posterioară sunt înscrise: Jiu, Oituz, Carpați, Budapesta.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

12.06.2017