S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

Sat Siliștea, com. Căteasca , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Siliștea, com. Căteasca

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

28 mai 2009

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Ridicat cu bunăvoința consiliului local și primarului comunei Căteasca de Ziua Înălțării Domnului la 28 mai 2009.

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Amplasamentul se află pe un teren înierbat de formă dreptunghiulară din fața magazinului universal.. Pe o fâșie pătrată, la care duce o alee de beton mozaicat pe o treaptă de beton îmbrăcat în marmură se află un obelisc delimitat cu stâlpi de inox legați cu lanț. În dreapta și stânga monumentului se află câte un tun, pe o placă pătrată de beton mozaicat.

Monumentul este amplasat pe un soclu masiv - cub - din beton placat cu marmură. Peste soclu se ridică un corp de piramidă, de asemenea din beton îmbrăcat cu marmură, în vârful căruia se află o cruce de marmură. Din păcate starea de conservare a monumentului nu este bună, jumătate din bucata de marmură ce plachează fața principală a cubului este căzută.

Pe fața principală a monumentului, pe trunchiul de piramidă este adăugată o altă placă de marmură de formă dreptunghiulară pe care este inscripționat: ,,Spuneți urmașilor noștri că și noi următorii 33 de ostași din satul Siliștea dând jertfa supremă am stat pavăză... României Mari... 1916-1918” urmat de numele ostașilor, iar jos frunze de laur. Pe părțile laterale (est, vest) ale trunchiului de piramidă sunt de asemenea plăci de marmură dreptunghiulare pe care sunt trecute numele celor căzuți în războiul din 1941-1945 precum și multumiri primarului comunei Căteasca și consiliului local pentru ridicarea acestui monument în 28 Mai 2009 de Ziua Înălțării Domnului (Ziua Eroilor!).

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

20.06.2017