S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

Sat/com. Rociu , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat/com. Rociu

Localizare exactă (str., nr. etc.):

La o intersecție de drumuri, într-un loc special amenajat, vis a vis de Căminul Cultural Rociu și Poliția Rociu.

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Epocă:

½ XX

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Autor:

Ioan Șulcă

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul dedicat eroilor din primul război mondial se află pe un teren înierbat, la intersecție de drumuri, îngrădit cu un gard de fier. Monumentul este compus dintr-un soclu format din cinci plăci de beton în retragere, deasupra cărora se ridică un corp de piramidă din piatră, care se termină cu un profil dublu tot de piatră deasupra căruia se ridică, pe cate două mici postamente fiecare, trei cruci, din piatră, crucea centrală fiind mai înaltă.

Pe fața principala a monumentului, pe cruci este scris “Dragoste Credință Speranță”, iar pe postamentele acestora „Onoare Eroilor noștri dela Mărășești, Mărăști, Oituz”. Trunchiul de piramidă este delimitat in partea superioară având un vultur în relief într-un medalion, iar în partea de jos este adăugată o placă de marmură pe care sunt înscriși cei căzuți în războiul de la 1916-1918, precum și cei care au murit acasă datorită războiului.

Pe fața posterioară a trunchiului de piramidă este în partea de sus, într-un medalion, în relief, un lunetist în poziție de tragere. Pe una din fețele laterale sunt scrise numele celor căzuți în cel de-al doilea război mondial 1941-1945.

Pe fața principală a celei de-a cincea plăci de beton, într-o nișă, sunt sculptate însemne militare și o frunze de laur. Pe cea de patra placă de beton, în colțuri sunt montate 4 obuze. Din cauza atacului biologic puternic pe piatră (mușchi și licheni galbeni) textul nu se citește în întregime pe întreaga suprafața de piatră a monumentului. De asemenea văruirea în exces a betonului a acoperit datarea și autorul monumentului.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

13.06.2017