S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument în cinstea eroilor din satele Retevoiești și Gănești căzuți în Primul Război Mondial 1916-1918 și în Al Doilea Război Mondial 1941-1945

Sat Retevoiești, comuna Pietroșani , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument în cinstea eroilor din satele Retevoiești și Gănești căzuți în Primul Război Mondial 1916-1918 și în Al Doilea Război Mondial 1941-1945

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Retevoiești, comuna Pietroșani

Localizare exactă (str., nr. etc.):

DJ 731, în centrul satului, lângă Cula Drugănescu

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate privată a statului:

Domeniul public al satului Retevoiești, comuna Pietroșani

DATARE

 

Datare precisă:

Intervenții în 1976

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul a fost ridicat în perioada interbelică în cinstea eroilor din satele Retevoiești și Gănești căzuți în Primul Război Mondial 1916-1918. După Al Doilea Război Mondial 1941-1945, pe plăci de marmură fixate pe monument, au fost înscrise numele eroilor căzuți în acest război. Monumentului i s-au adus reparații în anul 1976

Autor:

Jean Mezaroba

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul este amplasat în centru satului Retevoiești, pe Drumul Județean 731, într-un scuar, lângă Ansamblul Culei Drugănescu, construit în 1822, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice 2015, cod LMI AG-II-a-B-13777.

Monumentul, dedicat eroilor din cele două Războaie Mondiale, este alcătuit dintr-un obelisc paralelipipedic, din piatră, având în vârf o un vultur cu aripile desfăcute. Obeliscul are un soclu în trepte, alcătuit din trunchiuri de piramidă și volume paralelipipedice. Pe fața obeliscului este sculptat, în basorelief, un soldat în poziție victorioasă de luptă, având un braț ridicat și purtând un drapel în celălalt braț. Partea superioară a obeliscului este decorată cu o friză cu acantii. Obeliscul este identic cu cel al monumentului eroilor din satul Bădești, comuna Pietroșani.

La partea superioară a obeliscului, la picioarele vulturului, este inscripționat: ”Mărășești, Mărăști, Pravăț, Oituz”.

Pe partea din față a soclului obeliscului, sub basorelief sunt amplasate fotografii pe suport ceramic și inscripții: ”Omagiu / de recunoștință adus eroilor / din satele Retevoiești și Gănești”, ”Pentru țară pentru sat / Sîngele vi l-ați vărsat / Nume de eroi vă fie / Scris aici pe vecinicie”; ”Așa ne-au învățat strămoșii / Luptînd să ne-apărăm moșia / Strigând în clipa rece a morții / trăiască veșnic România!”.

Pe partea stângă a obeliscului și a soclului, pe plăci din marmură albă, sunt scrise numele eroilor din Retevoiești și Gănești, căzuți în Primul Război Mondial 1916-1918.

Pe partea dreaptă a obeliscului și a soclului, pe plăci din marmură albă, sunt scrise numele eroilor din Retevoiești și Gănești, căzuți în al doilea război mondial 1941-1946 și a cetățenilor satului care au reparat monumentul, în 1976.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Filip

Prenume:

Anca

Calitatea acestuia:

Arhitect, specialist atestat MC

Data redactării fișei:

Octombrie 2017