S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial

Sat / com. Rucăr , Argeș

IDENTIFICARE

 

Cod LMI:

Propunere de clasare

Denumire oficială:

Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat / com. Rucăr

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Într-un mic scuar în centrul localității Rucăr, la bifurcația drumurilor care duc spre Câmpulung şi Bran (jud. Brașov) E574/DN73, vis-a-vis de Hanul Rucăr, BRD și supermarketul Profi, delimitat de str. Brașovului și Păpușa.

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

Primăria com. Rucăr

DATARE

 

Datare precisă:

1924

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Autor:

D. MĂȚĂUANU, Gh. POPESCU

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul  este înconjurat cu un gard din fier forjat, având în partea inferioară un soclu de beton. Monumentul, cu un soclu foarte înalt din piatră de Albești, cca 3,5m, este reprezentat printr-o statuie a unui soldat infanterist român în poziție de repaus, cu arma la picior, în ținuta de campanie. 
Echipamentul este compus din:

- Pușca, de tip Mannlicher M95 model 1893, are baioneta montată, este sprijinită pe jos și este ținută de țeavă cu ambele mâini.

- Pe cap poartă casca Adrian tip M15, specifică perioadei primului război mondial.

- Soldatul este îmbrăcat cu manta, veston și pantaloni cu moletiere, iar în picioare are bocanci.

- Ranița este în spate având pe trei laturi, strânsă cu chingi, foaia de cort. Pe centură în partea stângă se află sacul de merinde de care este agățat bidonul pentru apă. Pe șoldul stâng se află lopata de infanterie ,iar cutia cu muniție se află pe șoldul drept.
Statuia din bronz este așezată pe un mic soclu, tot din bronz pe care este inscripționat pe fața principală, numele sculptorului D.tru Mățăoanu, iar pe una din fețele laterale (E): Turnătoria C. Dănilă 1924. Pe toate fețele sunt  pomenite luptele la care au participat eroii rucăreni din Batalioanele 70 Infanterie și 20 Muscel: Mărășești-Răchitași (fața principală), Cocargea-Pravăț și Baranicuț-Bratocea (fețele laterale) și Neajlov-Tisa (spate).Pe mijloc  sunt scrise numele celor căzuți în lupte – pe fețele laterale. Pe fața principală este scris „VOUĂ FII AI RUCĂRULUI CARI V-ATI DAT VIAȚA PENTRU ÎNFĂPTUIREA ROMÂNIEI MARI, ÎNCHINĂM ACEST MODEST MONUMENT, DE LA VOI VOR ÎNVĂȚA GENERAȚIILE VIITOARE CUM TREBUIE SĂ-ȘI FACĂ DATORIA PENTRU PATRIE ȘI NEAM”, iar mai jos numele celor căzuți în lupte. Pe spate este scris “RIDICAT ÎN 1924 ÎN AMINTIREA CELOR 214 DE VITEJI MORȚI ÎN MARELE RĂSBOI DIN ANII 1916-1919” Pe fața principală este și inscripția: ,,SLAVĂ ȘI VEȘNICĂ AMINTIRE VOUĂ EROILOR CĂZUȚI LA DATORIE PENTRU PATRIE ÎN RĂZBOIUL DIN 1941-1945” urmat de enumerarea ostașilor morți în cel de-al doilea război mondial.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Calitatea acestuia:

istoric

Data redactării fișei:

29.08.2017