S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Ansamblul din troiță și 3 cruci dedicate eroilor căzuți în primul război mondial (și al doilea)

Sat Ceaușești, com. Oarja , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Ansamblul din troiță și 3 cruci dedicate eroilor căzuți în primul război mondial (și al doilea)

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Ceaușești, com. Oarja

Localizare exactă (str., nr. etc.):

În fața bisericii Sf. Gheorghe, la intrare

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

iulie 1939

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul se află în fața bisericii Sf. Gheorghe, într-un un spațiu dreptunghiular special amenajat cu pietriș, între două alei de beton ce marchează două intrări în curtea bisericii, dinspre vest și nord.

Ansamblul este format dintr-o Troiță de lemn și trei cruci care au un postament comun din beton, de formă dreptunghiulară.

Din corpul principal vertical al troiței pornesc doua ramuri laterale ce sprijină în deschideri câte o cruce tot de lemn. În partea superioară se sprijină un element orizontal ce închide brațele laterale. Acoperişul este în patru pante cu învelitoare de tablă solzi și are în vârf o cruce de fier având în capete crucea solară. Pe fața principală a troiței (vest), pe stâlpul central, in  partea inferioară este scris „TROIȚA RIDICATĂ DE PRIMA TABARĂ MFO IULIE 1939”.  De o parte și de alta a troiței sunt două cruci de piatră ce au câte o placă de marmură pe care sunt înscriși eroii căzuți în cele două războaie mondiale. Între cele două cruci este o placă de piatră pe care este atașată o placă de marmură cu următoarea inscripție: “S-a ridicat acest monument al eroilor din războiul mondial din 1916-1918 și 1941-1945

I din contribuția urmașilor acestor eroi și

II la inițiativa și cu stăruința preot paroh...si urmează enumerarea celor de mai sus. Datarea este 9 mai 1975.

Pe prima cruce, pe fața principală, în partea superioară, delimitat de simbolurile IS HR NI KA (Isus Hristos biruie/învinge!) și un simbol (laur sau pomul vieții!), pe o placă de marmură este inscripționat “Monumentul Eroilor din satul și parohia Ceaușești Oarja din Primul Război Mondial 1916-1918”. În partea inferioară, pe o placă de marmură sunt inscripționate numele celor căzuți între 1941-1945, urmat de “EROI AU FOST, EROI SUNT ÎNCĂ...IN MEMORIAM, VEȘNICĂ POMENIRE”. În stânga troiței, tot pe fața principală, este o altă cruce, de aceleași dimensiuni, care are scris pe placa de marmură superioară “Monumentul Eroilor din satul și parohia Ceaușești Oarja din al Doilea Război Mondial 1941-1945”. În partea de jos a crucii este o placă de marmură pe care sunt înscriși cei căzuți în luptă, iar la final, la fel ca la prima cruce este scris “IN MEMORIAM VEȘNICĂ POMENIRE”.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

26.04.2017