S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial

Sat/com. Căteasca , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat/com. Căteasca

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Pe drumul județean xxx, în curtea școlii cu clasele I-VIII Căteasca

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1926

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul a fost construit în 1926 cu sprijinul financiar al primarului, al administratorului de plasă, a notarului precum și al unei persoane fizice.

Autor:

St. Arganini

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul se află în curtea școlii generale din Căteasca pe un teren de formă pătrată, îngrădit cu un gard din țevi de oțel prins între 4 stâlpi de beton și cinci popi din oțel. Monumentul are o bază din piatră, de formă dreptunghiulară, pe care se ridică un alt corp dreptunghic, vopsit în culori tricolore.

Monumentul are în vârf o cruce, aflată pe un mic postament dreptunghiular pe care sunt inscripționate însemne militare.

Pe fața principală a monumentului este inscripționat: ,,MĂRĂȘTI” urmat de enumerarea eroilor căzuți în luptă. Deasupra este inscripționat în partea inferioară MĂRĂȘEȘTI și textul care mai poate fi descifrat in negativ :“Acest măreț monument care va reaminti generațiilor viitoare măreția și jerfa ostașilor români din Căteasca ridicat în anul 1926 cu stăruința și munca Dlui Primar ION C. COICULESCU, care a donat 1000 lei și cu sprijinul administratorului de plasă ANDREI I. NIȚULESCU și notarii com. D. RĂDULESCU și AUREL MATEI, donator a 500lei„.

Monumentul are reprezentat  în relief un soldat cu arma la ochi (în poziție de tragere), iar deasupra este scris “Pe aci nu se trece”, Crucea din vârf este inscripționată cu IIS HR NI KA (Isus Cristos biruieşte/învinge/biruie) și a fost adaugată recent.

Pe fețele lateralele ale primului corp prismatic piramidal sunt gravate OITUZ și JIU precum numele celor căzuți în primul război mondial. Pe fața posterioară, pe primul corp prismatic de piramidă este scris: ,,Comitetul de construcție și donatori primar ... directorul școlii proprietar și alți locuitori bine voitori Construit în anul 1926”. Pe cel de-al doilea corp de piramidă este inscripționat “1941-1945” urmat de numele celor căzuți în al doilea război mondial.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

20.04.2017