S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Ansamblu comemorativ în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial (1916-1918) și în Al Doilea Război Mondial (1941-1945)

Vlădești, com. Vlădești , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Ansamblu comemorativ în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial (1916-1918) și în Al Doilea Război Mondial (1941-1945)

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Vlădești, com. Vlădești

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate privată a statului:

Domeniul Public al Comunei Vlădești

DATARE

 

Datare prin intervale de date:

1920-1930, 1990-2000

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul ridicat în cinstea eroilor din Primul Război Mondial (1916-1918) a primit ulterior inscripții omagiind eroii din Al Doilea Război Mondial. După 1990, în flancurile monumentului, au fost amplasate 2 plăci de beton dublate cu marmură și fixate în țevi metalice, pe care sunt săpate numele eroilor din Al Doilea Război Mondial.

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul este amplasat într-un mic parc, în apropierea Primăriei. Constă într-un stâlp prismatic de piatră artificială, cu coronament pătrat, încununat de un vultur de piatră, cu aripile deschise. Soclul, puțin pronunțat are pe muchii ciubuce cu reliefuri reproducând ramuri de laur. Monumentul are un postament simplu, în două trepte și este așezat pe o placă de conglomerat de piatră. Pe cornișa coronamentului este gravată inscripția ”1916-1918”, încadând numele locurilor bătăliilor: ”Oituz”, ,, Mărăști” și ”Pravăț”. Pe fața anterioară a stâlpului și soclului sunt săpate numele Eroilor, sub un relief alegoric compus din săbii încrucișate. Ramuri de lauri și textul “Cinste/ eroilor ce și-au jertfit viața/ luptând contra fascismului/ 1916-1918/ 1941-1944”. Monumentul are o incintă delimitată de lanțuri fixate în stâlpi scunzi.
În flancurile monumentului sunt amplasate 2 plăci de beton dublate cu marmură și fixate în țevi metalice, pe care sunt săpate numele eroilor din Al Doilea Război Mondial și două tunuri miniaturale.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Postăvaru

Prenume:

Iozefina

Calitatea acestuia:

Specialist atestat MC

Data redactării fișei:

30.10.2017