S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Mausoleul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial

Sat Valea Mare Pravăț, Comuna Valea Mare Pravăț , Argeș

IDENTIFICARE

  

Denumire oficială:

Mausoleul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Valea Mare Pravăț, Comuna Valea Mare Pravăț

Cod poștal:

117805

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 kilometri de Câmpulung Muscel , spre Brașov, pe Dealul Mateiaș.

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Epocă:

Secolul al XX-lea

Datare început:

1927-1935

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Mausoleul a fost construit în memoria luptelor din octombrie – noiembrie 1916 când soldații români au opus o crâncenă rezistență, întârziind înaintarea armatei germane spre București. Proiectul mausoleului a fost realizat de arhitectul D. Ionescu-Berechet. Lucrările de construcție au început în anul 1927 și s-au finalizat în anul 1935. Capela a fost inițial pictată de Olga Greceanu, dar pictura a fost deteriorată după anul 1957 în urma intervenției unui zugrav local. Din cauza infiltrațiilor de apă monumentul a suferit de-a lungul timpului lucrări de reparații. În anul 1978 au loc lucrări de consolidare, urmate în anii 1980-1984 de lucrări de extindere.

Autor:

Arh. D. Ionescu-Berechet

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Mausoleul, vizibil de la mare distanță se impune prin poziția sa dominantă ( vedere spre orasul Câmpulung Muscel), dar și prin monumentalitate. Este construit din zidărie de piatră, placată cu piatră de Albești.
Ansamblul se compune din capelă, osuar , aflat la subsol și turnul simbolizând o cruce cu scara în spirală terminată cu un foișor deschis. La baza turnului există o inscripție pe care sunt menționați anii 1916-1918.
Osuarul adapostește rămășițele a circa 1000 de ostași necunoscuți, iar în peretele lateral au fost amenajate 20 de casete pentru ostașii ale căror nume s-au păstrat. Mausoleul prezintă lucrări din mozaic reprezentând scene din Primul Război Mondial, iar pe cupolă sunt înfățișate mari personalițăți din istoria poporului român. Există și o frescă religioasă reprezentând pe Iisus Hristos și pe Sfânta Fecioară, adaugate probabil după Revoluția din 22 decembrie 1989. De asememenea pe pereții laterali sunt trecute pe plăci de marmură albă numele soldaților și regimentele din care făceau parte. Deosebit de frumoasă este ușa de intrare ce prezintă bogate elemente artistice decorative florale.
La fel de impresionantă este inscripția aflată în interior:
V-AM ADUNAT AICI, EROI AI MUNȚILOR DEALURILOR SAU CÎMPIILOR MUSCELULUI ȘI ARGEȘULUI, CA UN PIOS OMAGIU PENTRU VITEJIA DE A PLĂMĂDI, DIN SÂNGELE VOSTRU ÎMPREUNA CU ALȚI FII AI ȚĂRII, ÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC. GLORIE NEMURITOARE!
În urma lucrărilor din anii 1980-1984, ansamblul s-a extins prin construirea unei terase de paradă, camere muzeale, precum și un basorelief înfatisând soldați români în timpul bătăliei, executat de către sculptorul din Câmpulung Muscel, Adrian Radu. Acest basorelief cuprinde două inscripții aflate în partea stângă și dreapta scenei de luptă având la bază coroane și frunze de laur..
Prima inscripție:
PENTRU ONOAREA PATRIEI ȘI A DRAPELULUI, PENTRU FĂURIREA UNITĂȚII ROMÂNIEI, NOI AM APĂRAT CU BĂRBĂȚIE ȘI CREDINȚĂ ÎN VICTORIE PÎNĂ LA SUPREMA JERTFĂ PĂMÎNTUL SFÎNT AL ȚĂRII, LĂSÎNDU-VĂ VOUĂ GENERAȚIILOR VIITOARE O NAȚIUNE LIBERĂ ȘI INDEPENDENTA !
A doua inscriptie:
NE PLECĂM CU VENERAȚIE ÎN FAȚA SACRIFICIULUI SUPREM AL BRAVILOR EROI AI NEAMULUI, APĂRĂTORI DEMNI ȘI VITEJI AI FIINȚEI NOASTRE NAȚIONALE, IAR LA CHEMAREA PATRIEI VOM ȘTI SĂ NE JERTFIM ȘI NOI PENTRU PĂSTRAREA INDEPENDENȚEI SI SUVERANITĂȚII ROMÂNIEI !
Tot din piatră de Albești s-a construit și cupa în care arde o flacără în memoria ostașilor căzuți la datorie.
Muzeul prezintă printre alte exponate și o dioramă care recreează momente deosebite din cursul bătăliei.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Saidac

Prenume:

Alin

Calitatea acestuia:

membru proiect AFCN 2017

Data redactării fișei:

21.09.2017