S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

Sat Țuțulești com. Suseni , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Țuțulești com. Suseni

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

Mai 1925

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Autor:

Iani Kaghiorghis sculptor Pitești

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul din piatră și vopsit în alb, este ridicat pe o placă de beton. Urmează două corpuri dreptunghiulare, in retragere, cel de-al doilea fiind evazat în partea superioară.

Deasupra acestuia este un corp prismatic pătrat, care se termină cu o profilatură evazată. Pe corpul pătrat se ridică un trunchi de piramidă deasupra căruia este un fronton in arc de cerc, decorat pe care este înscris Mai 1925.

În vârful acesteia este un fronton în arc de cerc in timpanul căruia este sculptată o cruce. Deasupra este un mic postament dreptunghiular în interiorul căruia este scris anul 1925. În vârf, în timp, a fost adăugată o cruce de marmură.

Pe fața principală a monumentului, corpul piramidei, in partea superioară este scris: ,,PATRIEA recunoscătoare eroilor săi morți în cap,. 1916-1918”, urmat apoi de numele celor căzuți. Pe corpul pătrat și pe cel dretunghiular sunt trecuți numele celor prin grija cărora s-a ridicat monumentul, precum și numele autorului – Iani Kagheorghis, sculptor Pitești

Pe fețele laterale ale monumentului sunt înscrise numele soldaților căzuți în primul război mondial. Pe fațada posterioară a corpului de piramidă este înscris “Acești fii ai țări și-au jertfit viața în campania de reîntregire a României mari în luptele de la Ardeal, Carpați, Mărăști-Mărășești, Oituz.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

12.06.2017