S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Obelisc dedicat eroilor căzuți în primul război mondial 1916-1918 (1941-1945)

Sat /com. Slobozia , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Obelisc dedicat eroilor căzuți în primul război mondial 1916-1918 (1941-1945)

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat /com. Slobozia

Localizare exactă (str., nr. etc.):

În curtea bisericii Sf. Nicolae

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1925

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul a fost ridicat în 1925, în 1946 au fost adăugate numele celor căzuți în cel de-al doilea război mondial 1941-1945.

Autor:

N. Kaghiorghis, sculptor Pitești

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Amplasamentul se află pe o parcelă dedicată eroilor, în curtea bisericii Sf. Nicolae Slobozia, în colțul de sud-est, pe DJ.

Monumentul este ridicat pe o placă de beton peste care se adaugă două trepte de piatră, în retragere, evazate în partea superioară. Pe soclul propriu zis din piatră este un obelisc (trunchi de piramidă) întretăiat de două profile evazate. Partea de deasupra a celui de-al doilea profil este din marmură, la fel ca și crucea din vârful monumentului; pe ea este inscripționat IIC XC NI KA (Iisus Hristos Biruitorul/ Învingătorul!) SLAVĂ VOUĂ EROI.

Pe fața principală a monumentului, în partea de sus a trunchiului de piramidă, deasupra profilaturii dublu evazate, în centrul este efigia regelui Ferdinand I într-o cunună de lauri, deasupra fiind scris MĂRĂȘEȘTI (pe laterale este scris MĂRĂȘTI ȘI OITUZ), iar dedesubt un omagiu adus eroilor din Slobozia care si-au dat viața în războiul din 1916-1918. În partea de jos a trunchiului de piramidă este o placă de marmură pe care sunt trecute numele celor căzuți în războiul întregirii.

Pe părțile laterale ale obeliscului (dreapta, stânga) sunt de asemenea trecute numele celor căzuți în primul război mondial. În partea de jos a soclului, pe fata principală este numele autorului “N. Kagheorghis, sculptor, Pitesti”. Pe fața posterioară a obeliscului este scris “1941-1945” și numele celor căzuți în al doilea război mondial.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

15.06.2017