S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Cimitirul de onoare al eroilor căzuți în primul război mondial

Municipiul Pitești , Argeș

IDENTIFICARE

 

Cod LMI:

Propunere de clasare

Denumire oficială:

Cimitirul de onoare al eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Municipiul Pitești

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Str. Nicolae Dobrin 5 fostă Str. Stadionului 5, cartier Trivale

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1920; 1930; 1938; 1972

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Cimitirul de onoare a fost amenajat la solicitarea prefectului de Argeș, cu sprijinul financiar al populației, pe locul vechiului cimitir unde erau înhumați eroii căzuți în război. lnaugurat în anul 1920, reamenajat în 1938 și 1972, cimitirul este consacrat Eroilor neamului morți pentru patrie în 1916-1919. Reconstruit de societatea Cultul Eroilor filiala București cu sprijinul autorității militare și locale în 1938.

Autor:

Ion Șulcă, sculptor Pitești

Ctitor:

Societatea „Cultul Eroilor”, autorități militare și locale

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Cimitirul de onoare din Pitești, amenajat pe terasa superioară a municipiului, are o formă rectangulară. În cimitirul de cca 11000 mp sunt 230 de morminte pentru români și 259 pentru străini. Numărul morților este de 1688, 1077 români, 609 germani și austrieci (origini croate și sârbe) și 2 francezi. Intrarea se face pe o alee centrală din care pleacă două alei perpendiculare pe aceasta. Este înconjurat de un zid de piatră ce delimitează cimitirul de onoare de alte două cimitire: Cimitirul «Sfântul Gheorghe» și Cimitirul veteranilor de război.

În capătul aleii principale este un obiectiv comemorativ cu un soclu masiv de circa 2,50 rn înălțime, pe care este fixată o cruce monumentală din blocuri de calcar de Albești, cu o înălțime de cca 4,50 m. Crucea are un medalion central rotund pe care sunt inscripționate inițialele: l(isus) N(azarineanul) R(egele) l(udeilor). De o parte și de alta a crucii sunt sculptate frunze de laur înfășurate într-o panglică. Sub cruce, pe soclul masiv de calcar, pe o placă de marmură albă, este scris textul: ,,Glorie eroilor români căzuți la datorie pentru independența patriei". Sub placă, într-o nișă, apare textul: ”Închinare ostașilor țării căzuți pentru întregirea neamului.".

În capătul primei alei secundare, spre cimitirul “SG” este ridicată o cruce dedicată Eroilor din Primul Război Mondial. Ridicată pe un soclu masiv de piatră și beton, monumentul are cca 5 m înălțime. Pe soclul de piatră este o placă de marmură cu o inscripție ”Eroilor neamului morți pentru patrie în 1916-1918 și îngropați aci. Amintire eternă și veșnică recunoștință". Pe crucea sculptată pe margini cu Frunze de laur, pe o placă este trecut numele comanditarului și anul: ,,Societatea Mărăști a demobilizaților din Pitești; 1930". Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Șulcă, Pitești, așa cum este scris și pe una din pietrele ce alcătuiesc soclul monumentului. În 1938, cimitirul a fost reamenajat, așa cum este consemnat și pe o placă de marmură fixată pe zidul împrejmuitor de la intrare: “Reconstruit de Societatea «Cultul eroilor», Comitetul Central București, cu sprijinul autorităților militare și civile locale, 1938".

În zona din cimitir dedicată eroilor români se mai remarcă o cruce/obelisc dedicată căpitanului Emil Cornescu, comandant al Regimentului 6 Artilerie Pitești, căzut în luptele din Moravia, în 4 mai 1945.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Calitatea acestuia:

istoric

Data redactării fișei:

28.06.2017