S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument cruce dedicat eroilor căzuți în primul război mondial (și al doilea)

Sat/com. Oarja , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument cruce dedicat eroilor căzuți în primul război mondial (și al doilea)

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat/com. Oarja

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Pe drumul județean xxx, la intersecția cu drumul spre localitatea Rociu

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1921

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul a fost construit în 1921 și adăugate în 1945 plăcile de marmură pentru cel de-al doilea război mondial

Autor:

N. Kaghiorghis, Pitești

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul se află la intersecția drumului ce duce spre Rociu, pe un teren de formă dreptunghiulară, îngrădit cu un gard de lemn, alături de o troiță dedicată celui de-al doilea război mondial și o troiță-cruce ridicată la răscruce de drumuri. Către monument duce o alee de beton.

Monumentul are un postament din trei trepte de piatră retrase, ridicate pe un mic pavaj din beton. Soclul monumentului, tot din piatră, este format din două corpuri de piramidă regulată delimitate de o profilatură evazată. Pe primul corp prismatic sunt atașate, pe toate cele 4 fețe, plăci de marmură. Pe fața principală pe placa din marmură cu inscripția: ,,Eternă recunoștință vouă Eroi ai neamului din războiul – 1941-1945 - ”. Dedesubt sunt înscrise numele ofițerilor din Oarja căzuți în cel de-al doilea război mondial. Sunt delimitate de două frunze de laur si însemne militare. Pe fețele laterale ale corpului sunt înscriși eroii căzuți în cel de-al doilea război mondial. Pe corpul prismatic superior, din piatră, este înscris pe fața principală a monumentului:

“În amintirea Eroilor morți în războiul 1916-1918

Fraților citind aici amintițivă de noi și spuneți urmașilor că ne-am dat viața în acest Mare Răsboiu pentru ÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC”. În continuare, delimitat de un brâu torsadă din marmură adaugată, sunt enumerați toți eroii căzuți în luptă în primul război mondial, la fel ca și pe celelalte fețe laterale ale aceluiași corp prismatic. Deasupra acestuia este o nouă parte evazată, pe partea principală a monumentului este un fronton ce cuprinde o stea cu 5 colțuri. Deasupra se află un mic postament din 3 trepte în retragere, evazate, desupra cărora se înalță o cruce din piatră pe care sunt înscrise cunoscutele HS NI KA (Iisus Hristos biruie/învinge!)

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

24.04.2017