S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

Sat/com. Mozăceni , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat/com. Mozăceni

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Pe drumul județean DJ659, vis a vis de Grupul Școlar Mozăceni.

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1931

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul a fost construit în 1931 și adăugate plăci de marmură pentru cinstirea eroilor căzuți în luptele de la 1848, războaiele din 1877-1878, 1941-1945, 1989 etc.

Autor:

I. Kaghiorghis, Pitești

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul se află într-un scuar, pe drumul județean DJ659 pe un teren special amenajat, îngrădit cu stâlpișori de fier de care sunt legate lanțuri.

Monumentul, din semipiatră, are un postament din trei trepte de beton retrase, ridicate pe un mic pavaj din piatră mozaicată. Este format dintr-un corp central și două corpuri secundare, de o parte și de alta.

Corpul central este format dintr-un soclu dreptunghiular de dimensiuni mari, peste care este așezat un corp de piramidă delimitat jos și sus de profile evazate. Deasupra profilului de sus este pe un mic postament, un soldat în poziție de atac cu  cuțitul scos din teacă.

Corpurile secundare sunt identice și sunt formate fiecare din 3 volume de formă dreptunghiulară de înălțimi diferite, rotunjite în partea de sus. Partea centrală a corpului secundar este mai mare și are fiecare câte o placă de marmură pe care sunt scrise numele eroilor de la 1877-1878 și 1941-1945, respectiv 1916-1918 – fața monumentului.

În corpul central, pe fața principală a monumentului sunt pe soclul dreptunghiular mare două plăci de marmură pe care sunt înscriși anii de luptă, versuri dedicate eroilor precum și un text despre recunoștința locuitorilor din Mozăceni eroilor căzuți în luptă – Glorie Nepieritoare- .

Pe trunchiul de piramidă pe 3 fețe sunt scrise pe plăci de marmură, numele celor căzuți în primul război mondial. Pe profilatura din partea de jos a trunchiului de piramidă, pe fața principală sunt însemne militare, iar pe fețele laterale sunt numele celor căzuți în 1916-1918. Pe partea profilată de sus este scris “Comuna Mozăceni, recunoscătoare eroilor săi morți în campania 1916-1918, și Ridicat în anul 1931. Sus, pe micul postament pe care se înalță soldatul din piatră, pe fața principală și cele două fețe laterale sunt înscrise: MĂRĂȘEȘTI, MĂRĂȘTI, OITUZ.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

14.06.2017