S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Ansamblu comemorativ dedicat eroilor căzuți în Războiul de Independență (1877), Primul Război Mondial (1916-1918) și în Al Doilea Război Mondial (1941-1945)

Hârtiești, com. Hârtiești , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Ansamblu comemorativ dedicat eroilor căzuți în Războiul de Independență (1877), Primul Război Mondial (1916-1918) și în Al Doilea Război Mondial (1941-1945)

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Hârtiești, com. Hârtiești

Localizare exactă (str., nr. etc.):

în parcul central al satului

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate privată a statului:

Domeniul Public al Comunei Hârtiești

DATARE

 

Datare precisă:

1940, 2007

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

În anul 1940 a fost ridicat Monumentul dedicat Eroilor din Primul Război Mondial și din Războiul de Independență. În anul 2007, monumentul a fost integrat într-un ansamblu comemorativ, prin construirea unei troițe dedicate tuturor eroilor din satului Hârtiești și a unei incinte circulare, de zid.

Autor:

I. Florea

Ctitor:

Constantin Gh. Chițulescu și donatori

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Ansamblul comemorativ compus din Monumentul dedicat Eroilor din Primul Război Mondial și din Războiul de Independență (ridicat în anul 1940), Troița dedicată Eroilor din comuna Hârtiești (ridicată în anul 2007) și incinta circulară este amplasat în parcul central al satului Hârtiești. Monumentul din 1940 este un stâlp prismatic de marmură cenușie, cu soclu înalt, în 3 trepte și coronament cu frontispicii cu acrotere, purtând inscripțiile „Mărăști”, „Oituz”, „Pravăț”, „Mărășești”. Un vultur de piatră, cu aripile deschise este fixat pe coronament. Fața anterioară a stâlpului este dominată de un medalion oval în basorelief, compus dintr-o jerbă de frunze de stejar și filactere încadrând inscripția: ,,1916-1918". Dedesubt, este gravată inscripția: ,,În memoria/eroilor comunei /Hârtiești morți în/ Războiul pentru/ întregirea neamului/ 1916-1918". Pe fețele laterale ale stâlpului sunt inscripționate numele Eroilor: pe N, sub 2 săbii încrucișate: “Soldații reg. 30 Inf.” și “Voluntarii reg. 30 Inf.”; pe S, sub săbii: “Soldații Reg. 70 Inf”, “Reghiziții” și “1877.” O cască “Adrian” este gravată pe fața posterioară. Soclul poartă inscripții cu versuri omagiale. Ctitorii și donatorii sunt amintiți pe fața anterioară. Monumentul a fost inclus, în anul 2007, într-un ansamblu, format dintr-o troiță și o incintă circulară de beton. Inscripție pe crucea de marmură din troiță: ,,Primăria comunei/ Hârtiești, prin ridicarea/ acestei troițe aduce/astfel un vibrant omagiu/ tuturor acelora care și-au dat viața apărând demnitatea, drapelul și pământul strămoșesc al României/ 17 nov. 2007". O placă de marmură celebrează Eroii din Al Doilea Război Mondial.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Postăvaru

Prenume:

Iozefina

Calitatea acestuia:

Specialist atestat MC

Data redactării fișei:

30.10.2017