S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Cimitirul Eroilor

Sat Dragoslavele, Comuna Dragoslavele , Argeș

IDENTIFICARE

  

Denumire oficială:

Cimitirul Eroilor

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Dragoslavele, Comuna Dragoslavele

Cod poștal:

117375

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Drumul Național Campulung Muscel – Brașov, în spatele bisericii Adormirea Maicii Domnului - Joseni

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1929-1931

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Cimitirul este situat pe o parcelă dreptunghiulară și adăpostește rămășițele pământești ale soldaților germani căzuți în timpul Primului Război Mondial. Cimitirul este delimitat de un gard de ciment cu piatră de râu. Intrarea se face printr-o poartă din lemn, cu motive decorative geometrice. Deasupra porții se află o arcadă din piatră acoperită de un frumos acoperiș în patru ape cu olane. Partea superioară a porții este pictată în frescă predominând albastrul cu elemente decorative bogate. Cu litere aurii este scris CIMITIRUL EROILOR și anii 1916 și 1919. Într-un colț al porții este încastrată o mică plăcuță de marmură pe care este scris în limbile română și germană:

DEUTSCHER SOLDATENFRIEDHOF

1914-1918

DRAGOSLAVELE

CIMITIRUL MILITAR GERMAN

Crucile soldaților căzuți sunt simple, de piatră, asezate în formațiune de câte trei. Accesul în cimitir se face printr-un pachet de trepte din piatră urmat de o alee înerbată în forma literei L. Imediat dupa intrarea în cimitir , în partea stângă se află un bloc de marmură cu următoarea inscripție în limbile germană și română:

ACEST CIMITIR A FOST ÎNFIINȚAT ÎN ANUL 1916 DE CĂTRE ARMATA GERMANA ȘI RENOVAT ÎNTRE ANII 1929 ȘI 1931 DE CĂTRE ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ CULTUL EROILOR

ÎNTRE 2006 ȘI 2010 SOLDAȚI AI ARMATELOR GERMANE ȘI ROMÂNE CU SUSȚINERE DE CĂTRE PRIMĂRIA COMUNEI DRAGOSLAVELE ÎNSARCINAȚI DE CĂTRE UNIUNEA POPULARĂ GERMANĂ PENTRU ÎNGRIJIREA MORMINTELOR DE RĂZBOI AU REABILITAT ȘI REAMENAJAT CIMITIRUL

Urmează stema comunei Dragoslavele și simbolurile forțelor armate germane din Bad Salzungen și Burg. Pe cealaltă parte a blocului de marmură sunt înscrise simbolurile forțelor armate din Sonderhausen, Gera , Uniunea Veteranilor de Război Germani, batalionul vânătorilor de munte Câmpulung Muscel etc. În partea de est a cimitirului, în capătul aleii principale într-un spațiu dreptunghiular delimitat de borduri , este amplasată o cruce din piatră simplă, fară inscripții. La baza crucii se află o cruce din pietriș fin și o placă din marmură așezată în poziție orizontală pe care este scris în română și germană:

AICI ODIHNESC OSTAȘI GERMANI CĂZUȚI ÎN RĂZBOIUL 1914-1918

PĂSTRAȚI AMINTIREA LOR ȘI ALE VICTIMELOR TUTUROR RĂZBOAIELOR

SOARTA LOR SA NE ÎNDEMNE LA ÎMPĂCARE

Singurul element decorativ sunt 5 cruci stilizate.

În părțile laterale ale crucii sunt amplasate două blocuri de marmură pe care sunt scrise în ordine alfabetică numele soldaților germani căzuți pe front.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Saidac

Prenume:

Alin

Calitatea acestuia:

membru proiect AFCN 2017

Data redactării fișei:

24.09.2017