S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Cimitirul Eroilor dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial

Municipiul Curtea de Argeș , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Cimitirul Eroilor dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Municipiul Curtea de Argeș

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Str. Eroilor nr. 43 A

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

Proprietate publică a statului

DATARE

 

Datare precisă:

1917-1918, 1929, 1974-1999

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Cimitirul a fost amenajat de către Armata Germană în anii 1917-1918, însumând 130 de morminte de război ale ostașilor români, germani și austrieci. În septembrie 1929, Comitetul Societății Cultul Eroilor, filiala Curtea de Argeș a decis desființarea parcelei nr. 2, din Cimitirul Civil Comunal Curtea de Argeș (actualul Cimitir Municipal, Sfinții Îngeri) unde erau amenajate 120 morminte (în mare parte militari necunoscuți), deshumarea și reînhumarea lor în actualul cimitir. În perioada anilor 1974-1999, conform evidențelor Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Departamentul Căutări Persoane, în acest cimitir au fost centralizate și osemintele militarilor germani exhumate din cimitirele localităților argeșene învecinate (Arefu-49 și Albeștii de Argeș-71).

Autor:

Arhitect State Baloșin, sculptor C. M. Babic

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Cimitirul situat nord-vestul municipiului Curtea de Argeș cuprinde osemintele a 506 ostași căzuți în luptele din zona Curții de Argeș, în timpul Primului Război Mondial, dintre care 237 români (41 identificați, 196 neidentificați), 250 germani (219 identificați, 31 neidentificați), 18 austrieci (8 identificați, 10 neidentificați) și un necunoscut. Cimitirul, de formă patrulateră, este construit pe trei terase, împrejmuit cu zid de incintă din bolovani de râu, la intrare zidul de cărămidă este acoperit cu olane din țiglă roșie.
În partea din spate a cimitirului (pe o terasă în trepte, situată în centrul parcelei germane) se înalță o troiță  din lemn sculptat, opera sculptorului C.M. Babic (București).In partea superioară a troiței este plasată o icoană rotundă, reprezentând “Fecioara cu pruncul”, iar în partea inferioară sunt inscripționate numele ctitorului (Societatea Mormintelor Eroilor – Comitetul Central) și al autorului arhitect State Baloșin.
Cu prilejul lucrărilor de restaurare din anul anul 1986, în fața troiței a fost ridicat un al doilea monument comemorativ, un obelisc din beton armat, având o acvilă în vârf. Pe latura principală  a fost realizat un basorelief din ciment  reprezentând figura unui luptător și inscripția: “Glorie eternă ostașilor români căzuți în lupta pentru apărarea patriei. 1986”.
În 2016 sectorul românesc al cimitirului a fost restaurat, în baza proiectului avizat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Data redactării fișei:

22.06.2017