S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial

Sat Budișteni, com. Leordeni , Argeș

IDENTIFICARE

 

Cod LMI:

Propunere de clasare

Denumire oficială:

Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Budișteni, com. Leordeni

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Într-un mic scuar în centrul localității Budișteni, la bifurcația drumurilor care duc spre Glodu şi spre Schitu-Scoiceşti DJ702C, vis-a-vis de școala generală

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

Primăria com. Leordeni

DATARE

 

Datare precisă:

1922

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Autor:

D. MĂȚĂUANU

Ctitor:

Comitetul Activ local și Societatea “Cultul Eroilor Comitetul Central”

Meșter:

Turnătoria G. DĂNILĂ BC

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul este înconjurat cu un gard din fier forjat, având la partea inferioară un soclu de beton și este flancat, simbolic, de vegetație înaltă formată din brazi și stejari. Monumentul, cu un soclu înalt, așezat la rândul lui pe o ridicătură de pământ de cca 60 cm, este constituit dintr-o statuie a unui soldat în poziție de repaus, cu arma la picior, echipat de luptă. Echipamentul este compus din:

- Pușca, de tip Mannlicher M95 model 1893, are baioneta montată, este sprijinită pe jos și este ținută de țeavă cu ambele mâini.

- Pe cap poartă casca Adrian tip M15, specifică perioadei primului război mondial.

- Soldatul este îmbrăcat cu manta, veston și pantaloni cu moletiere, iar în picioare are bocanci.

- Ranița este în spate având pe trei laturi, strânsă cu chingi, foaia de cort. Pe centură în partea stângă se află sacul de merinde de care este agățat bidonul pentru apă. Pe partea stângă se află lopata de infanterie, iar cutia cu muniție se află pe partea dreaptă. Statuia din bronz este așezată pe un mic soclu, tot din bronz pe care este inscripționat pe fața principală, numele sculptorului D.tru Mățăoanu, iar pe una din fețele laterale (E): Turnătoria C. Dănilă 1922.
Pe fața principală a monumentului sub stema regală este inscripția: ,,Locuitorii din Budișteni, celor morți pentru țară 1913-1916-1919” urmat de enumerarea eroilor ofițeri căzuți în luptă: „Băbeanu Alexandru - general, Petrescu Ion - căpitan, Ruşescu N. Victor - locotenent, Breazu S. Constantin - sublocotenent, Chiţescu T. Ştefan - sublocotenent, Săndulescu I. Gheorghe - sublocotenent".

Pe fețele laterale sunt gravate numele soldaților celor căzuți în război.

Pe spate este inscripționat numele celor care au participat la construcția monumentului: “Comitetul Activ”

Lucreţia general Alexandru Băbeanu - preşedinte de onoare, Zoe Alexandru Băbeanu - vicepreşedinte, Eliza D. Angelescu - vicepreşedinte, Mica inginer I. Duma - vicepreşedinte, d-ra Ely Alexandru Băbeanu - vicepreşedinte, Dumitru D. Angelescu - preşedinte activ, Alexandru Popescu - vicepreşedinte, preot Nicolae Neagoe - membru, preot Vasile Gh. Breazu - membru, învăţătorii Maria Edulescu, Marina C. Alexandrescu, Nicolae I. Moşoianu, Ştefan Gh. Braslă, Constantin Alexandrescu; Dragomir B. Mănăcescu, Grigore Gh. Cârstoiu, Tudor D. Fântâneru, Vasile Grigorescu, Ion Gh. Popescu, Ion C. Simescu - perceptor, Ilie S. Popescu, Ion C. D. Fântâneru, Nicolae N. T. Dumitrescu, Grigore I. Făcăleţ, Ion Gh. Stroe, Ion M. Vuţă, Ion I. Popescu, Ion S. Bălaşa. Pe fața principală a monumentului este înscris: “Ridicat și cu sprijinul Societății Cultul Eroilor Comitetul Central”
Pe fața principală pe placă de marmură atașată este înscris: “Locuitorii din comuna Budișteni recunoștință eroilor căzuți pentru țară, neam și lege 1941-1945”. Pe fețele laterale sunt înscriși “Eroii com. Budișteni 1941-1945” și enumerați.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Calitatea acestuia:

istoric

Data redactării fișei:

27.04.2017