S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument în cinstea eroilor căzuți în Războiul de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial (1916-1918) și Al Doilea Război Mondial (1916-1918)

Bălilești, com. Bălilești , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument în cinstea eroilor căzuți în Războiul de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial (1916-1918) și Al Doilea Război Mondial (1916-1918)

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Bălilești, com. Bălilești

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Lângă Consiliul Local

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate privată a statului:

Domeniul Public al Comunei Bălilești

DATARE

 

Datare prin intervale de date:

1920-1929

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Istoric:

Monumentul ridicat în cinstea eroilor din Războiul de Independență (1877-1878) și din Primul Război Mondial (1916-1918) a primit ulterior inscripții omagiind eroii din Al Doilea Război Mondial.

Autor:

Dimitrie Mățăuanu, sculptor

Meșter:

Carol Ihm, maestru pietrar

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul este amplasat într-un mic parc, în apropierea Primăriei Bălilești. Constă într-un volum ce contopește un obelisc și o cruce, încadrat între două statui rondbosse, reprezentând soldați din armata română, în poziții hieratice și sprijină pe un soclu în retrageri. Ca la majoritatea operelor sculptorului Dimitrie Mățăuanu, maniera de stilizare aparține Stilului Național. Registrul brațelor crucii și brâul ce înconjoară soclul, ca și făcliile ce-l încadrează reproduc motivul funiei răsucite și entrelacs-uri de inspirație medievală. Fața anterioară a volumului central poartă inscripții comemorative și liste cu numele eroilor, sub titlurile: sus, ,,Eroii/ Celui de-al Doilea/ Război Mondial"; la mijloc, “Cinste/ Vitejilor din Bălilești/ Rumânești și Valea Mare/ Morți pentru întregirea / Neamului românesc/ 1916-1918”; jos „1877-1878”. Inscripții similare pe fața posterioară, iar la bază, pe ambele fețe, sunt așezate coroane din frunze la lauri, de stejar și palmier reproduse în relief în piatră. Pe soclul monumentului, o inscripție pe 4 rânduri, ilizibilă din cauza erodării pare să consemneze autorul, comanditarii, donatorii, data. Se poate citi doar “Esecutat în piatră de/ Carol Ihm”

Micul parc al monumentul este împrejmuit cu gard scund, de lemn.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Postăvaru

Prenume:

Iozefina

Calitatea acestuia:

Specialist atestat MC

Data redactării fișei:

30.10.2017