S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial

Sat Budișteni, com. Leordeni , Argeș

IDENTIFICARE

 

Cod LMI:

Propunere de clasare

Denumire oficială:

Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Budișteni, com. Leordeni

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Într-un mic scuar în centrul localității Budișteni, la bifurcația drumurilor care duc spre Glodu şi spre Schitu-Scoiceşti DJ702C, vis-a-vis de școala generală

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

Primăria com. Leordeni

DATARE

 

Datare precisă:

1922

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Autor:

D. MĂȚĂUANU

Ctitor:

Comitetul Activ local și Societatea “Cultul Eroilor Comitetul Central”

Meșter:

Turnătoria G. DĂNILĂ BC

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Amplasamentul se află la o bifurcație a drumului comunal DC70 duce spre nord-est la Glodu şi spre nord vest la Schitu-Scoiceşti, într-un scuar de formă trapezoidală, pe o fâșie de teren înierbat, vizavi de clădirile căminului cultural şi şcolii generale cu clasele I-IV la vest, și parcela cu nr. poștal 97, la est.

Monumentul este orientat cu fața pe direcția sud, este înconjurat cu un gard din fier forjat având la partea inferioară un soclu de beton și este flancat, simbolic, de vegetație înaltă formată din brazi și stejari.

Monumentul, cu un soclu înalt, așezat la rândul lui pe o ridicătură de pământ de cca 60 cm, este constituit dintr-o statuie a unui soldat în poziție de repaus, cu arma la picior, echipat de luptă.

Echipamentul este compus din:

- Pușca, de tip Mannlicher M95 model 1893, are baioneta montată, este sprijinită pe jos și este ținută de țeavă cu ambele mâini.

- Pe cap poartă casca Adrian tip M15, specifică perioadei primului război mondial.

- Soldatul este îmbrăcat cu manta, veston și pantaloni cu moletiere, iar în picioare are bocanci.

- Ranița este în spate având pe trei laturi, strânsă cu chingi, foaia de cort. Pe centură în partea stângă se află sacul de merinde de care este agățat bidonul pentru apă. Pe șoldul stâng se află lopata de infanterie iar cutia cu muniție se află pe șoldul drept.

Soldatul este postat pe un fundal de stâncă, simbol al tăriei de caracter al soldatului român. Statuia, din bronz, este așezată pe o mic soclu, tot din bronz pe care este inscripționat pe fața principală, numele sculptorului D.tru Mățăoanu, iar pe una din fețele laterale (E): Turnătoria C. Dănilă 1922.

Statuia este așezată pe un piedestal în formă de trunchi de piramidă în retragere, sprijinită pe un alt trunchi de piramidă, puțin mai mare, evazată la partea inferioară. Piedestalul are la partea superioară un bandou decorativ cu motivul ramurilor de laur întrerupt de stema regală (pe fața principală a monumentului).

Sub cel de-al doilea trunchi de piramidă se interpune un segment prismatic dreptunghiular pe care sunt fixate plăci de marmură inscripționate. Soclul statuii, din piatră, se încheie în partea de jos cu două segmente prismatice cu o retragere spre partea de sus, ridicate pe o bază din beton, pe un plan dreptunghiular cu două trepte.

Pe fața principală a monumentului, pe trunchiul de piramidă, sub stema regală este inscripția: ,,Locuitorii din Budișteni, celor morți pentru țară 1913-1916-1919” urmat de enumerarea eroilor ofițeri căzuți în luptă: „Băbeanu Alexandru - general, Petrescu Ion - căpitan, Ruşescu N. Victor - locotenent, Breazu S. Constantin - sublocotenent, Chiţescu T. Ştefan - sublocotenent, Săndulescu I. Gheorghe - sublocotenent".

Pe fețele lateralele V-E ale ale trunchiului superior de piramidă sunt gravate numele soldaților celor căzuți în război.

Pe fața posterioară N a trunchiului de piramidă este inscripționat numele celor care au participat la construcția monumentului: “Comitetul Activ”

Lucreţia general Alexandru Băbeanu - preşedinte de onoare, Zoe Alexandru Băbeanu - vicepreşedinte, Eliza D. Angelescu - vicepreşedinte, Mica inginer I. Duma - vicepreşedinte, d-ra Ely Alexandru Băbeanu - vicepreşedinte, Dumitru D. Angelescu - preşedinte activ, Alexandru Popescu - vicepreşedinte, preot Nicolae Neagoe - membru, preot Vasile Gh. Breazu - membru, învăţătorii Maria Edulescu, Marina C. Alexandrescu, Nicolae I. Moşoianu, Ştefan Gh. Braslă, Constantin Alexandrescu; Dragomir B. Mănăcescu, Grigore Gh. Cârstoiu, Tudor D. Fântâneru, Vasile Grigorescu, Ion Gh. Popescu, Ion C. Simescu - perceptor, Ilie S. Popescu, Ion C. D. Fântâneru, Nicolae N. T. Dumitrescu, Grigore I. Făcăleţ, Ion Gh. Stroe, Ion M. Vuţă, Ion I. Popescu, Ion S. Bălaşa.

Pe trunchiul de piramidă inferior, pe fața principală a monumentului este înscris: “Ridicat și cu sprijinul Societății Cultul Eroilor Comitetul Central”

Pe fața principală a segmentului prismatic dreptunghiular, pe placă de marmură atașată este înscris: “Locuitorii din comuna Budișteni recunoștință eroilor căzuți pentru țară, neam și lege 1941-1945”. Pe fețele laterale sunt înscriși “Eroii com. Budișteni 1941-1945” și enumerați.

Soclul este din piatră, iar statuia din bronz.

În fața monumentului sunt trei trepte mici de beton care au un capăt un portstindard din fier forjat, care se termină în capăt cu un lampadar.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Calitatea acestuia:

istoric

Data redactării fișei:

27.04.2017

2018 anul european

centenar

 

harta Arges
afcn