S5 Zoka Transports - шаблон joomla Форекс
Acasă

Monument dedicat Primului Război Mondial

Sat Bradu de Jos, Com. Bradu , Argeș

IDENTIFICARE

 

Denumire oficială:

Monument dedicat Primului Război Mondial

LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ

 

Stat:

România

Județ:

Argeș

Localitate:

Sat Bradu de Jos, Com. Bradu

Localizare exactă (str., nr. etc.):

Într-un scuar, la intersecția DJ xxx, cu un drum secundar din com. Bradu

TIP DE PROPRIETATE

 

Proprietate publică a statului:

X

DATARE

 

Datare precisă:

1931

ISTORIC. PERSOANE ȘI EVENIMENTE ASOCIATE ISTORIEI MONUMENTULUI

 

Autor:

Iani Caghiorghis (/ Kagheorghis), sculptor Pitești

DOCUMENTARE

 

Descriere obiectiv individual:

Monumentul aflat într-un scuar, betonat este delimitat pe 3 părți (frontală și laterale) de un gărduleț de piatră și fier, iar in partea din spate de un zid de beton de cca 2m. Are o bază din ciment, peste care urmează două trepte retrase din piatră fasonată. Soclul statuii, tot din piatră, este format dintr-un prim segment prismatic cu o retragere spre partea de sus, peste care este așezat un trunchi de piramidă. Deasupra acestuia este un dublu profil evazat, care pe partea principală a monumentului face un arc de cerc.

Pe fața principală a monumentului, pe trunchiul de piramidă, este fixată o placă din bronz cu inscripția:

“Eroilor din Războiul 1616-1918”, urmat de enumerarea eroilor căzuți în luptă. În partea superioară a plăcii sunt sculptate, la colturi, frunze de laur.

Pe fața laterală vestică a trunchiului de piramidă sunt înscrise 1941-1945 și numele celor căzuți în al doilea război mondial.

Pe fața principală, pe primul corp prismatic, sunt înscriși cei mobilizați CFR și căzuți în primul război mondial, iar pe partea laterală vestică este trecut numele sculptorului, Iane Caghiorghis, Pitești.

Peste soclul din piatră este amplasată o statuie din bronz a unui soldat care se află în poziție de repaus, cu piciorul stâng flexat. Pușca este sprijinită pe jos și este ținută de țeavă cu mâna dreaptă. Mâna stângă este sprijinită pe arma de luptă corp la corp aflată pe centura de care mai sunt prinse și două cutii cu muniție. Pe șoldul drept are sprijinit un porhart (posibil ofițer!!!), iar pe șoldul stâng plosca de apă. Soldatul este îmbrăcat cu tunică, pe cap are o caschetă specifică perioadei primului război mondial. În picioare are bocanci. Este postat pe un fundal de stâncă simbol al tăriei de caracter al soldatului român. Din nefericire, din motive greu de înțeles, Primăria Bradu a dispus vopsirea soldatului cu roz sidefiu.

INVENTARIERE

 

Instituția în cadrul căreia s-a redactat fișa:

Institutul Național al Patrimoniului

Autorul fișei și calitatea acestuia:

 

Nume:

Udrea

Prenume:

Florentina

Calitatea acestuia:

membru proiect AFCN 2017

Data redactării fișei:

26.04.2017

2018 anul european

centenar

 

harta Arges
afcn